Ο χειμώνας μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια σπουδαία πρόκληση: την «επίθεση» στο δέρμα μας από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, τόσο το κρύο όσο και η χαμηλή υγρασία μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα, επιδεινώνοντας ή ευνοώντας διάφορες δερματοπάθειες. Από εκεί και πέρα, για να μπορέσετε να βρείτε τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης για την περίπτωσή σας, πρέπει να βρείτε το τι είναι αυτό που προκαλεί την ξηρότητα στην επιδερμίδα σας. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Ποιες είναι οι πιο κοινές δερματοπάθειες που επιδεινώνονται με το κρύο;

Παρακάτω θα βρεις τις συνηθισμένες δερματοπάθειες που επηρεάζουν τόσο το πρόσωπο, όσο και το υπόλοιπο σώμα, και επιδεινώνονται με το κρύο. Συγκεκριμένα:

  • Ξηρό Δέρμα: Ο κρύος αέρας και η υγρασία μπορούν να απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα μας, οδηγώντας σε ξηρότητα, τραχύτητα, αφυδάτωση, ακόμα και σκασίματα/πληγές.
  • Δερματίτιδα: Ορισμένες μορφές δερματίτιδας, όπως η δερματίτιδα επαφής, μπορεί να επιδεινώνονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Έκζεμα: Το κρύο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα που ήδη πάσχουν από έκζεμα, επιδεινώνοντας τη φαγούρα, αλλά και την ερεθισμένη επιδερμίδα.
  • Ψωρίαση: Αυτή η χρόνια δερματική πάθηση μπορεί να επιδεινωθεί από το κρύο και το ξηρό κλίμα.
  • Σκληρυντική Λευκωματία: Η σκληρυντική λευκωματία είναι μια πάθηση όπου η επιδερμίδα γίνεται σκληρή και αφυδατωμένη, και μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

πρόσωπο κοπέλας με ένδειξη ξηροδερμίας

Ποιοι παράγοντες προκαλούν απώλεια υγρασίας στο δέρμα;

Πέρα από το κρύο, υπάρχουν ουκ ολίγοι παράγοντες, τόσο ενδογενείς όσο εξωγενείς, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια της υγρασίας στο δέρμα και ξηρότητα. Οι πιο γνωστοί παράγοντες είναι οι παρακάτω:

  • Περιβάλλον: Πέρα από το κρύο, και το ζεστό κλίμα αλλά και η έκθεση στον ήλιο, μπορεί να επιφέρει ξηρότητα στο δέρμα και σκασίματα. 
  • Δερματικές παθήσεις: Η ξηροδερμία μπορεί να προκληθεί από δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ροδόχρους ακμή κ.ά.
  • Ηλικία: Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, η επιδερμίδα του τείνει να γίνεται λεπτότερη και να παράγει λιγότερο σμήγμα. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ξηροδερμία σε πρόσωπο και σώμα.
  • Φαρμακευτικές αγωγές: Διάφορες φαρμακευτικές ουσίες ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινή ξηροδερμία, καθώς και θάμπωμα του δέρματος. 
  • Υπερβολικός καθαρισμός ή/και απολέπιση: Η επιδερμίδα παράγει μια σειρά από φυσικά έλαια, τα οποία όμως απομακρύνονται από τον συχνό καθαρισμό και τη συχνή  απολέπιση, ενώ παράλληλα, ενδέχεται να διαταραχθεί και το pH του δέρματος. 
  • Χρήση ακατάλληλων προϊόντων καθαρισμού: Είναι σημαντικό να επιλέγονται τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τις ανάγκες του. 
  • Ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές: Η ομαλή λειτουργία του δέρματος, συνήθως μπορεί να επηρεαστεί από παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός), καθώς και άλλες ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η ανεπάρκεια επινεφριδίων ή η νόσος Cushing. 
  • Επιβλαβείς συνήθειες: Το κάπνισμα, η ελλιπής κατανάλωση νερού, το συχνό κολύμπι σε πισίνες (λόγω του χλωρίου), αλλά και το έντονο στρες είναι πιθανό να επιφέρουν ξηροδερμία. 

5+1 τρόποι αντιμετώπισης της ξηροδερμίας

Η ξηροδερμία είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, αλλάζοντας έστω κι απλές καθημερινές συνήθειες. Ας δούμε αναλυτικά περισσότερα.

  1. Σωστή ενυδάτωση: Το να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.  Βάλτε στην καθημερινή σας ρουτίνα προϊόντα περιποίησης του δέρματος , όπως μια ενυδατική κρέμα (κατάλληλη για την επιδερμίδα σας), η οποία θα σφραγίζει την υγρασία, διατηρώντας τον δερματικό φραγμό υγιή και περιορίζοντας την ξηροδερμία. Μπορείτε επίσης να εντάξετε στη ρουτίνα σας την εφαρμογή μάσκας προσώπου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. 
  2. Χρήση αντιηλιακού: Η καθημερινή χρήση αντιηλιακής προστασίας πέρα από την υγεία της επιδερμίδας και την μείωση της ξηροδερμίας, συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της νεότητα και προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τόσο την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και το τεχνητό μαύρισμα. 
  3. Ήπιος καθαρισμός: O απαλός καθαρισμός της επιδερμίδας είναι το κλειδί για την αντιμετώπισης της ξηρότητας. Επιλέξτε λοιπόν προϊόντα καθαρισμού με υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη, κεραμίδια και γλυκερίνη, ενώ αποφύγετε εκείνα με τεχνητά αρώματα ή χρώματα, αλκοόλες, διοξάνη, βαζελίνη, πετρέλαιο και λοιπά αλλεργιογόνα. Τέλος, στεγνώστε απαλά και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα ενώ η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή.
  4. Περιορισμός του χρόνου στο ντουζ και χρήση χλιαρού νερό: Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τη διάρκεια του μπάνιου σας και ιδανικά, χρησιμοποιήστε χλιαρό προς ζεστό νερό για να μην ερεθίζεται ο δέρμα σας.
  5. Σωστή διατροφή και επαρκής κατανάλωση υγρών: Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και οι επαρκείς ποσότητες υγρών μπορούν να κάνουν θαύματα. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και ωμέγα λιπαρά οξέα που θρέφουν το δέρμα και φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 8 με 10 ποτήρια νερό. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. 
  6. Χρήση υγραντήρα: Πολλές φορές, οι συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι μας, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα μας. Για αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε έναν υγραντήρα στα δωμάτια όπου περνάτε περισσότερο χρόνο για να αποφεύγεται το «στέγνωμα» της επιδερμίδας. 

εφαρμογή κρέμας στο σώμα

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρήσετε ξηρότητα στην επιδερμίδα σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να βρείτε την αιτία που την προκαλεί και φυσικά, για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση για να την αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, ο/η φαρμακοποιός της γειτονιάς σας, μπορείς να σας συστήσει τις κατάλληλες ενυδατικές κρέμες και προϊόντα καθαρισμού.